Quan, el 1904, Sant Pere de Terrassa va ser fragmentat i annexionat a Terrassa i Sabadell Sant Pere no va celebrar la seva Festa Major. Però ja el 1905 el nou barri de Terrassa l’organitza novament, traslladant-la a la segona Pasqua, per aprofitar el bon temps i els dies festius. Tot i així la Parròquia de Sant Pere (i posteriorment el Casal Parroquial), van seguir celebrant actes per la festivitat de Sant Pere
Aquestes festes van conservar els actes i tradicions fent que la Festa Major de Sant Pere fos, des del primer moment, molt diferent a la de Terrassa o altres barris.
Durant el primer terç del segle XX, l’acte més rellevant era l’envelat. Es muntava a la plaça de l’església. Al créixer el barri cap el nord es va voler trobar un punt més cèntric (el carrer Major de Sant Pere ja no era el centre) i es va canviar la seva ubicació bastint-lo a la placeta de la Creu. La construcció del quiosc de la carn al bell mig d’aquesta plaça va comportar que es tornés a fer a la plaça de església.
Mica a mica van sorgir societats recreatives polititzades, que disposaven de local propi al barri i amb espai adient per fer-hi festes i balls. Aquests balls van anar prenent protagonisme i va fer que es deixés de muntar l’envelat.
Després de la guerra civil es va deixar de fer les festes i no va ser fins a finals dels anys quaranta que no es van recuperar, sent el moment més àlgid d’aquestes els primers anys de la dècada dels cinquanta amb actes emblemàtics com les falles o el casament vuitcentista.
A finals de la dècada dels cinquanta la celebració de la Festa Major va començar a decaure. L’any 1964 es va tornar a revifar, sota la tutela d’una comissió de veïns i del Casal de Sant Pere, però l’incivisme d’alguns joves forans durant les revetlles van acabar rematant-la.
Amb la recuperació de la democràcia, a finals dels anys setanta, Sant Pere va recuperar la seva Festa Major, per la segona Pasqua. Però estava capitanejada pels habitants de la part nova (la nord) del barri.
El tipus d’actes i el fet que aquests se celebressin al voltant del Mercat del Triomf feia que els habitants del nucli antic se sentissin poc atrets per aquestes festes. Això va fer que el 1980 decidissin celebrar la seva pròpia Festa Major, el diumenge abans de Sant Pere, recuperant llurs tradicions.
La Festa Major de l’Antic Poble de Sant Pere s’ha celebrat (excepte l’any 1991) anualment fins l’actualitat.