Esteu entrant al poble de Sant Pere de Terrassa. El municipi va adquirir una independència parcial de la vila de Terrassa el 1562, esdevenint la Universitat Forana de Terrassa. El 1800 els santperencs aconseguírem la segregació complerta i esdevinguérem un dels pobles amb un terme municipal més grans de Catalunya. Arribava fins a Castellar, Sentmenat, Sabadell, Bellaterra, Rubí, Ullastrell, Olesa de Montserrat, Vacarisses i Rellinars.

Estava dividit en 7 parròquies: Sant Miquel de Toudell, Santa Maria de Toudell, Sant Martí de Sorbet, Sant Quirze de Galliners, Sant Julià d’Altura, Sant Vicenç de Jonqueres i Sant Pere de Terrassa.

Les viles veïnes van anar pressionant per aconseguir annexionar-se parts d’aquest gran territori. Primer es van perdre les parròquies de Sant Quirze i Viladecavalls. Finalment, el 1904, es va dividir el terme restant en dues parts. La del poble de Sant Pere se’l va quedar Terrassa i la de la barriada de la Creu Alta Sabadell. Però, malgrat veure’s engolit per aquestes ciutats, no s’ha perdut mai l’esperit de poble.